Niemcy – festyny, winnice, piwo, szynka

Festyny ludowe
Karnawały, zawody strzeleckie i jarmarki bożonarodzeniowe: większość lokalnych festynów w Niemczech wywodzi się z wielowiekowej tradycji. Warto wybrać się do naszych zachodnich sąsiadów i spędzić udane wakacje w Niemczech!

Oczywiście wiele festynów w Niemczech jest słynnych praktycznie w całej Europie, a wręcz na świecie. Dla przykładu święto piwa ‚Oktoberfest‚ w Monachium, uznawany za największy ludowy festyn na świecie! Na miłośników strzelectwa czeka w Niemczech światowe święto strzeleckie, które odbywa się w Hanowerze. Smakoszy ucieszy organizowany w Dürkheim „jarmark kiełbasiany”, który jest jednocześnie festynem wina. W Niemczech nie brakuje także regionalnych dożynek, jarmarków czy też  obchodów świąt religijnych.

Wino
Obszary Niemiec dzielą się na 13 regionów winiarskich: Ahr, Badenia (Baden), Frankonia (Franken), Hessische Bergstrasse, Mittelrhein, Mozela (Mosel-Saar-Ruwer), Nahe, Rheingau, Hesja Nadreńska (Rheinhessen), Palatynat (Rheinpfalz), Saale-Unstrut, Saksonia (Sachsen) i Württemberg. Do najważniejszych gatunków winorośli zalicza się Riesling, Sylvaner i Rivaner, natomiast w przypadku win czerwonych Późny Burgund.

Winnice w Niemczech malują piękny krajobraz: pagórkowate stoki, wstęgi rzek i wiele małych, winiarskich wiosek. Zaskakujący może być fakt, iż winorośl jest w Niemczech uprawiana głównie na małych polach i odbywa się ona przeważnie nadal ręcznie. Gwarantuje to lepszą jakość wina i jednocześnie urocze widoki.

Kulinaria
Niemiecka kuchnia jest różnorodna, zmienna i zaskakująca. W Niemczech czeka na turystów ponad 200 kilkugwiazdkowych restauracji oraz lokalnych gospód. W Niemczech jada się chętnie, a jednocześnie kuchnia niemiecka jest doskonała. (źródło: germany.travel)

Tradycja kuchni niemieckiej jest różna w zależności od regionu. W kuchni północno-wschodniej królują świeże, morskie ryby. Hamburg i Kilonia oferuje tradycyjną kajzerkę z matiasem lub rolmops z zalewy octowej. Kuchnia szwabska słynie z soczewicy z kluskami i parówką oraz Maultasche (przypominające pierogi z mięsem, szpinakiem i cebulą). Na deser wybrać tu warto szwarcwaldzki Kirschtorte (tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami). W kuchni frankońskiej zaskoczyć nas może bardzo rozwinięta produkcja piwa: ciemne, pilzner, wędzone, niefiltrowane, Zwickel oraz piwa sezonowe. Typowe, regionalne danie kuchni reńskiej to oczywiście Muscheln nach rheinischer Art, czyli mule z Morza Północnego serwowane z winem z Nadrenii. A na koniec kuchnia westfalska i jej specjalność, czyli szynki, przygotowywane w unikalny sposób. Surowe mięso nacierane jest solą i przyprawami, a następnie pozostawiane jest ono na wielotygodniowe dojrzewanie, dzięki czemu szynki westfalskie są wyjątkowo delikatne. Jesteś smakoszem szparagów? Od połowy kwietnia do końca czerwca wszędzie w niemieckiej kuchni dominują właśnie one!

Wybierz domek letniskowy w jednym z niemieckich regionów i odkryj lokalną tradycję, kulturę i kuchnię od podszewki!

Categories: Festyn, Niemcy | Tags: , , , , , | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: